keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

"Äiti saanko mä pelata?"

Taitaa olla nykyään aika tuttu lause monessa kodissa?  meillä ainakin.

Rasmus ja Nooa tosiaan saa pelata jonkun verran joka päivä. Viikonloppuisin pidempään kuin viikolla ja viikolla vasta sitten, kun läksyt on tehty. Meillä on myös tavoite, että illalla viimeisenä ei pelata. Tämä toteutuu tosi hyvin, josta oon super onnellinen. Yleensä syödään iltapalaa klo 19-19.30 välillä, joten sen jälkeen ei enää pelata. Meillä on myös ruokapöytä totaalisesti ruutu vapaa -alue. 


Mutta mikä tekee hommasta sitten todella vaikean, on se miten selittää Nuutille miksi isommat pojat saa välillä pelata ja hän ei. Mandi jo ymmärtää, että Rasmus ja Nooa on isompia ja sen takia saavat pelata vähän enemmän. Mutta meidän ihana pieni Nuutti ei meinaa tätä millään ymmärtää. Asiaa saa hänelle selittää välillä päivittäin ja siltikin menee homma välillä itkuksi. Näissä tilanteissa koitetaan keksiä jotain kivaa tekemistä yhdessä, rakennetaan vaikka tosi iso junarata. Tai pelataan muistipeliä.

Haluaisin niin kovasti lykätä sen totaalisen ruudun edessä istumisen mahdollisimman pitkälle. Vaikka en tietenkään halua myöskään pitää meidän lapsia mitenkään pimennossa. Kyllä nykypäivänä vaan pitää osata jo eskarilaisten käyttää tablettia (ainakin Mandilla on ollut eskarissa tabletilla tehtäviä). Mutta oon super onnellinen jos saan lapset innostumaan ruutua enemmän ulkoilusta ja yhdessä touhuamisesta. Siksi mä en pidä mitään kiirettä laittaa Minean naaman eteen tablettia, hän keksii kyllä paljon tekemistä ilman sitä. Ja hyvä niin<3Mikä sitten olisi se sopiva ruutuaika? Mä oon sitä mieltä, että jokainen vanhempi huomaa sen kyllä omasta lapsestaan. Meillä ainakin huomaa heti, koska ollaan oltu liikaa ruutu zombina ja seuraavalla kerralla ollaan sitten reilusti vähemmän. Toiset lapset varmasti jaksaisivat olla ruudun äärellä vaikka sen viisikin tuntia päivässä ja se on kyllä mun mielestä ihan liikaa jos puhutaan alle kouluikäisestä lapsesta.  Mutta sitten jos on ulkoiltu muutamia tunteja päivässä, leikitty ja touhuttu paljon muuta, niin en pidä mitenkään pahana asiana jos lapsen antaa katsoa hetken tabletilta jotain.  Tai sitten välillä meillä on tabletti käytössä silloin, kun lapset ovat jo ihan nälkäisiä ja pitää vielä keittää vaikka spagetti.

Mitä ne meidän lapset sitten katselee sieltä ruudusta? Mandi tykkää katsella ihan lasten ohjelmia, winx-keijuja seurailee tällä hetkellä Netflixistä. Nuutti katselee niitä ihan ihmeellisiä salama auto pätkiä Youtubesta, siis sellaisia jossa jonkun aikuisen kädet liikuttelee pikkuautoja ja joku kertoo jotain tarinaa samalla. Näin aikuisen vinkkelistä ei nyt ihan niitä sisällöltään rikkaimpia juttuja! Välillä hän myös katselee videon pätkiä joissa opetellaan värejä englanniksi. Rasmus ja Nooa pelailee pleikalla esim Fifa-18 tai sitten katsovat miljoonan eri tubettajan pätkiä.  Jotenkin poden ihan huonoa omaatuntoa, koska tiedän, että netin syövereistä löytyisi varmasti ihan huippu hyviäkin ohjelmia ja sovelluksia lapsille, ei vaan oo tullut etsittyä niitä. Onko teidän lapsilla jotain hyvää suosikki sovellusta? Ehkä jopa sellaista josta voisi vaikka oppiakin jotain? Saa vinkkailla:)

Miten teillä, onko ruutuaikojen kanssa selvät säännöt, vai mennäänkö fiiliksen mukaan? Tuleeko ruutuajasta riitoja lasten kanssa?

Nyt paistaa aurinko niin mahtavasti, että meillä tehdään tänään jotain ihan muuta kuin nökötetään sisällä ruutujen ääressä!

Mukavaa keskiviikon jatkoa, ihanat<3

~~Ulla~~


4 kommenttia:

 1. Meillä ei käytetä tabletteja/puhelimia vielä ollenkaan. Meidän poika menee ainakin ihan sekasin silloin jos niitä saa edes hetken katsoa, joten parempi pitää kaukana älylaitteista :D Ehkä lapset sitten eskarissa ja koulussa oppii, näin ainakin toivon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, meilläkin on kyllä yritetty mahdollisimman pitkälle lykätä tuota erilaisten ruutujen käyttöä, no pois lukien telkku!

   Poista
 2. Meillä ei olla vielä pelejä pelailtu, kun esikoinen vasta 2,5v. Oon kyllä jo jonkun verran asiaa miettinyt. Lastenohjelmia katsellaan pari kertaa viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä on hyvä, että asiaa edes miettii, kun lapsi on pieni. Että on sitten aikanaan selvät säännöt miten toimitaan.

   Poista

kommentit ovat aina tervetulleita: