tiistai 30. kesäkuuta 2020

Äiti taasko se vauva syö?!

Kyllä. TAAS. 

Vaikka tiedostinkin, että ekat päivät menee imettäessä,niin on tämä silti taas yhtä imetystä koko elämä. Huoh. Varsinkin jos on tälläinen ihminen kuin mä, joka on tottunut touhuamaan kaikki päivät, voi olla aika kovakin paikka "vaan" istua ja imettää. 

Koska kyllä mä myönnän, että välillä turhauttaa ihan tosi paljon, kun oot juuri toisen saanut sänkyyn ja viiden minuutin päästä hän on taas sitä mieltä, että tässä voitais vaikka ottaa hörppy. Niin eipä se auta kuin istua sinne sohvan nurkkaan ja imettää. Ja mielessä pyörii noin sata asiaa mitä pitäis tehdä (kiitos mun raskausajan hullun siivous innon, ne ikkunat ym on nyt pesty!!)laitella ruokaa ja pyykitkin odottaa koneessa narulle pääsyä.

Meidän imetys lähti jo synnytyssalissa super hyvin alkuun. Bebe tiesi kyllä tasan mitä tissin kanssa tehdään ja otekin on onneksi ollut oikea heti alusta asti. Sairaalassa ollessa jo heti ensimmäisenä yönä imetin läpi yön vaihdellen vain puolta välillä. Neiti itkeskeli jonkun verran,mutta myös rauhoittui tissille.  Vettä tuli juotua heti synnytyksestä lähtien litra tolkulla ja sama meno jatkuu kotonakin. Yritän myös huolehtia omasta syömisestä, vaikka näillä helteillä ei ihan hirveästi ruokaa teekkään mieli.

Mulla nousi maito vasta silloin kotiinlähtö päivän aamuna eli kun bebe oli 2 vuorokauden ikäinen. Paino tippui yhteensä 8% syntymäpainosta. Kertaakaan ei sairaalassa puhuttu mitään lisämaidosta,eikä onneksi syöttöpunnituksiakaan tehty.

imetyksen aloitus

Mä siis näen punaista pelkästä ajatuksesta, että syötön jälkeen ruvetaan tsekkaamaan, että paljonkos vauva on maitoa saanut. Mun mielestä se on just omiaan nostamaan tuoreen äidin stressin pilviin. Tietenkin sillekin on oma tarpeensa,mutta esim Nooan aikana musta tuntui, että se oli enemmän rutiini, kuin tarve.

Kotona  bebe kanssa ollaan menty hyvin lapsentahtisesti. Bebe on itse herännyt hamuilemaan suhteellisen tiheästi, joten ei ole todellakaan tarvinnut miettiä syökö hän tarpeeksi. Ja koska hän myös välillä nukkuu vallan tyytyväisesti tai kuten tänään (ollessaan 6vrk ikäinen) hän katseli sylissä ihan hiljaisena ympärilleen ja kuunteli muiden ääniä. Joten päättelen, että maitoa tulee riittävästi.

Ja mites ne tissit (tai mun tapauksessa siis nännit). No AUUUUTS.  Siis tämä on kyllä asia missä todella tehokkaasti aika kultaa muistot. En ikinä muista miten kipeää tämä ensimmäisten päivien imetys tekeekään. Niin kuin joku pistelis neuloilla ensimmäiset 20 sekunttia, jokaisen imetyksen alussa!!!  Mutta onneksi  tiedän, että seKIN tässä kyllä helpottaa, kun vaan rinnat tottuu taas rooliinsa. Tällä hetkellä se kohta, missä vauvan suu lähestyy mun tissiä aiheuttaa sellaisen vaatimattoman koko vartalo jännityksen:) 

Onneksi kuitenkin maidon nousu aiheutti vaan päiväksi kevyen jomotuksen ja sen jälkeen on ollut hyvä balanssi tarjonnalla ja syömisellä. 

Sen oon huomannut, että suklaan saan jättää taas pois ruokavaliosta.Meillä on siis kaikki vauvat reagoineet suklaaseen itkulla. Niin myös tämä pieni. Mutta hei eipä se haittaa, onneksi on sitten muita herkkuja joita voi syödä:)

vauvantahtinen imetys

On kyllä niin ihana, kun ainakin tällä hetkellä näyttää siltä että imetys onnistuu. Viime perjantaina kävi myös neuvolanterkka ja bebeltä puuttui enää 30g syntymäpainosta. Eli maitoa tulee vauvan tarpeisiin hyvin. Terkka sanoi, että syntymäpaino pitäis olla saavutettu 2 viikon iässä, joten hyvin ehditään!


Ne hetket, kun saa pienen rinnalle on jotain niin ihanaa ja kaunista ja tällä hetkellä niitä hetkiä on siis monta kertaa päivässä. Se hamuaminen ja lopun tyytyväiset maitokoomat<3

  Ja onhan se nyt ihan super helppoakin. Eväät aina mukana! Vaikka tiedän, että tulee myös päiviä, kun koko imetys ahdistaa sitovuudellaan. Meillä ei tälläkään kertaa oteta pulloa käyttöön, joten bebe kulkee mukana sielä missä mäkin. Tuttia oon nyt muutamia kertoja laittanut suuhun, koska se helpottaisi tosi paljon esim kaupassa käyntiä, kun pieneen itkuun saisi tutin ja sillä päästäis sitten vaikka autolle imettämään.


Mites teillä muilla joilla on tuore vauva vauhdissa mukana, meneekö päivät imettäessä vai menettekö pullo linjalla. Yllättikö joku asia sut imetyksessä?

-Ulla-

5 kommenttia:

 1. Paljon onnea <3 <3 Meille syntyi joulukuussa kuudes lapsi, juuri täytti 6kk <3 Isommat on 2v, 4v, 6v, 7v ja 9v. Nyt on kyllä sopivasti unohtunut kaikki alkuaikojen vauvakuplat, toki meillä alkoi tämä kuudennen kanssa niin että oli viikon teholla ja pari pv osastolla ennenkuin pääsin edes kokeilemaan imetystä ja maitokaan ei noussut oikein niin ei tämä tyttö oikein imettämisestä sitten piitannut eikä ollut kyllä voimiakaan syödä. Mutta nyt on kaikki hyvin kuitenkin <3 Mutta ihanaa kun muillakin on näitä isoja perheitä, ei olla ainoita pöhlöjä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon<3
   teilläkin ihana määrä lapsia!! Voi miten kurja, että teillä oli vähän haasteellisempi alku vauvan kanssa, mutta pääasia, että pienellä on nyt kaikki hyvin:)
   Mä oon kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että onnistunut imetys vaatii hyvää yhteispeliä sekä äidiltä, että vauvalta. Koska aina se homma vaan ei toimi, vaikka äitinä tekisit ihan kaikkes imetyksen eteen. Meillä Rasmus syntyi silloin 36+4 viikoilla ja hän ei kyllä hoksannut tuota imetystä sitten ollenkaan. Ei vaikka kaikki temput tehtiin. Ja häntä imetinkin vaan sen parisen viikkoa.

   Onneksi vauvan masun täyttymisen tapa ei oo mikään mittari hyvälle äitiydelle!!

   Ja juu, ette oo ainoita pöhlöjä;) Meille pitäis varmaan perustaa joku oma yhteisö;)

   Poista
 2. Voi että mikä nyytti! <3 Nyt vasta huomasin, että hän on syntynyt. Ihania vauvantuoksuisia hetkiä teille!

  VastaaPoista
 3. Tiiäkkö ku omat lapset jo tehtyinä ( Tähän vaikuttaa isosti ne kamalat raskausajat, joissa pahoinvointi vie tippaan asti) Ja haluis päästä kuiten tollasta pientä hoitaa sekä nuuhkiin. Ihan hyytävää! Onkohan tää sitte vauvakuume, joka ei toteudu 😂
  Etäisesti muistan kuiten et se imetys oli alkuun aikamoista, mutta jokaista oon pitkälle yli vuoden tisuttanu ja Niin helppoa ruokintaa.
  Nauti vauvakuplasta ❤️ Vaikka se niin erilaista onkin kun on myös ne toiset lapset joilla on eri rytmi ku vauvalla 😉

  VastaaPoista
 4. Imetyksessä yllätti se että vauva oli heti mukana ja tiesi mitä piti tehdä! <3 ...ja että ylipäätään näistä puskureista tuli mitään! :) Imetys on sujunut hyvin, onneksi.

  VastaaPoista

kommentit ovat aina tervetulleita: