tiistai 18. helmikuuta 2020

Mitä kaipaan esikoisen odotusajalta?

Vaikka hirveästi en odotusaikoja vertaile, niin toisaalta joissakin asioissa on hauskakin miettiä eroja tämän nykyisen ja esikoisen odotuksen välillä.

Ensimmäisenä tulee mieleen se miten silloin kaikki oli niin uutta. Ja se miten sä et voinut yhtään tietää mikä on sellaista normaalia, asiaan kuuluvaa oiretta ja kolotusta ja mikä olis sitten sellaista mistä pitäis olla huolissaan. Silloin muistan, että neuvolassa tuli kyseltyä tosi paljon kaikenlaista ja se tiedon halu oli ihan loputonta. Luin ihan hurjat kasat serkulta saatuja vauva-lehtiä ja erilaisia synnytyskertomuksia netistä.

Toki se on ihanaa, kun nyt tietää mikä on sellaista normaalia ja asiaan kuuluvaa ja milloin on parempi soittaa vaikka neuvolaan. 



Hei ja hauska yksityiskohta joka nyt tuli mieleen, että luin ihan tosi paljon juuri siitä odotusajasta ja synnytyksestä, mutta en tainnut lukea YHTÄÄN mitään imetyksestä tai vastasyntyneen hoidosta. Toisaalta vauvan hoito oli mulle tosi tuttua ja luontevaa, koska olin hoitanut tosi  paljon omia pienempiä sisaruksia ja sukulaisten vauvoja. Mutta tuohon imetys puoleen olis ehkä kannattanut edes vähän paneutua, näin jälkiviisaana ajatellen:)

Ja sitten jos miettii alkuraskautta niin voi miten helppoa se oli esikoisen aikaan. Jos väsytti niin töiden jälkeen voi pötkötellä ja nukkua vaikka loppu päivän. Mitään ei ollut pakko tehdä töiden lisäksi. Nyt sohvalla pötköttely tapahtuu lähinnä silloin kun Mikko on kotona ja ruoka on just syöty:) Ja se on lähinnä sitä, et makaat 10 min ja jatkat touhuja. Tai harrastusiltana, kun pääset ensimmäisen kerran sohvalle istumaan puoli kuolleena klo 20.30 ja mietit miten siitä jaksaa raahautua sänkyyn.

Ja hei mites sitten neuvola ja muut käynnit?! Esikoisen aikana sait mennä silloin kun sulle (ja työpaikalle)sopi, nyt pitää miettiä kuka hoitaa kotona olevie lapsia sen aikaa vai voisiko heidät mahdollisesti ottaa mukaan. Jos otat mukaan,pitää miettiä mitä heille keksii, että pystyt edes hetken jutella rauhassa neuvolatätsyn kanssa.

Nämä on muuten ainoat vaatteet mitä oon tälle bebelle ostanut tähän mennessä<3

Esikoisen ajalta on myös vauvan odotus vihko ihan täynnä merkintöjä. Siis oikeasti viikko viikolta on jotain laitettu ylös. mulla taitaa lukea sielä kaikki hankinnatkin esim. milloin ostin ekat mammavaatteet ja milloin käytiin ostamassa vaunut. Nyt on toki myös jotain,mutta noooo, ei nyt IHAN joka viikolta, eikä sieltä todellakaan löydy tietoa milloin oon ostanut ekat mammavaatteet:)

Entäs sitten vauvan tuloon valmistautuminen? Rasmuksen odotusaikana meillä tais olla pinnasänky monta kuukautta ennen laskettua aikaa kasattuna ja pedattuna ja se sai olla rauhassa. Nyt kun bebelle tuleva kehto oli pari päivää esillä se oli täynnä  Minean pehmoleluja ja kun niitä vein pois löytyi seasta myös muroja ja pari rusinaa:)  Päätin pelastaa sen vielä hetkeksi varastoon, ettei se oo ihan likainen ennen käyttöönottoa.

Mutta vauvanvaate ja -tarvike asioissa koen olevani aika pro nykyään. Esikolle tuli hommattua yhtä sun toista ja nyt tiedän tasan mitä tarvitaan. Toki se on aina  vauvasta kiinni, mutta nyt sitä jo tietää mitä on ne jutut jotka on must have ja mitkä sellaisia mitä hommataan tarpeen mukaan.

Samoin nuo vauvan vaatteet. Siis muistan, että esikon aikaan jossain (luultavasti kaksplussan) keskustelupalstalla oli juttua, että 62cm pienempiä vaatteita on ihan turha ostaa ja talvihaalaria ei TODELLAKAAN kannata hommata edes siinä 62cm koossa vaan ainakin 68cm. Meidän Rasmuksen LA oli siis helmikuun alkupuolella ja hän syntyi 24.1. Arvatkaa sata kertaa hukkuiko hän siihen 68cm haalariin?!?! Ja meidän poitsu oli 49,5cm pitkä ja painoi 3125g joten kyllä. Me tarvittiin ehdottomasti myös niitä 50cm vaatteita ja 56cm meni monta viikkoa!
 Että näistäkin viisastuneena tällekin bebelle ostan niitä 50cm ja 56cm vaatteita!

suurperhe

Puhumattakaan siitä ressistä mitä tulee kun miettii synnytykseen lähtöä. APUA!!! Esikoisen aikaan lähdettiin rauhassa kohti sairaalaa, nyt pitää jo etukäteen ressata ja miettiä kuka tulee katsomaan lapsia. Kenelle soitetaan jos lähtö tulee yöllä, entä arkena ja kuka ehtii viikonloppuna. Onneksi anoppi on tällä kertaa eläkkeellä, joten vahva epäilys, että hän on se joka meille saa kurvailla (tiedoksi vaan Aino !).
Toki kesä aikana on aika mukava, kun muitakin tuttuja voi olla lomalla, joten hyvällä säkällä on jopa vaihtoehtoja.

Mutta juu, on se vähän erilaista tämä odotusaika nyt kuin esikoisen aikana.

Ootko sä huomannut mitä eroja esikoisen ja esim toisen tai useamman odotuksessa? Onko jotain hauskoja juttuja joita et osannut edes miettiä esikoisen aikana,mitkä on päivänselviä nyt?


Aurinkoista tiistaita murut!

ps. päivä enää rakenne ultraan, jännittää!!!

-Ulla-

3 kommenttia:

  1. Ainakin se ero oli, et esikoisesta olin koko ajan tarkkaan kartalla, että mikä raskausviikko on, ja kirjoitin raskauspäiväkirjaa. Luin kamalasti vauvalehtiä ja synnytyskertomuksia, mutta en imetyksestä; eikö siitä sitten ollut silloin niin paljon juttua saatavillakaan, vai luotinko vain, että homma hoituu.. Kuopuksen kanssa kirjoitin raskausjuttuja ylös muutamaan otteeseen ja luin lähinnä imetysvinkkejä. Kuopuksen odotus meni ihan hujauksessa, oli vähän huijattu olo kun laskettu aika koitti, tuntui, etten ehtinyt yhtään fiilistellä raskautta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juuri tuo oli mullakin. Tiesin ppäivälleen millä viikolla mentiin esikoisen aikana ja nyt saan kurkata sen tuolta sovelluksesta:)
      Ja hei tuon mäkin oon huomannut, että siinä missä esikoisen raskausaikana ehti ihan odottaa,että syntyis jo niin muiden aikana on ollut ihan hölmistynyt olo kun synnytys on käynnistynyt, että nytkö jo?!

      Poista
  2. Mäkään en ymmärrä miksi muka kokoa 50-56 ei tarvitse! Me lähdettiin varta vasten kauppaan ostamaan minihaalari tyrvakaukaloa varten ja myyjä kehtasi danoa että ei niin pientä tarvi. Pöh. Meillä oli jo isompi haalari ja ehdottomasti se oli liian iso...

    VastaaPoista

kommentit ovat aina tervetulleita: