sunnuntai 21. lokakuuta 2018

"Voiko karhu kuolla sukupuuttoon?"


*Yhteistyö postaus Ähtäri Zoon kanssa*

Tällaisia kysymyksiä kyseli meidän Nuutti, kun käytiin Ähtärin eläinpuistossa viettämässä ihana syksyinen päivä.
Ja mitä siihen sitten pitäisi vastata. No siihen saa onneksi vastata, että ei karhut ei ole kuolemassa sukupuuttoon, kiitos juuri näiden eläinpuistojen. Mutta löytyy monia lajia joiden sukupuutto pyritään estämään juuri sillä, että niitä on eläinpuistoissa. Ähtärissäkin on tehty töitä eläinten suojelemiseksi jo 45 vuotta. Miettikää miten pitkään.  Meidän lapsia mietitytti kovasti myös se miksi tässä eläinpuistossa ei ollut tiikeireitä tai norsuja.  No siksi, koska Ähtärissä halutaan tarjota eläimille mahdollisimman luonnolliset tarhat, joten ihanan metsän keskelle on valittu eläinlajia jotka kuuluvat havumetsävyöhykkeelle.


Mä rakastan ihan hurjasti käydä Ähtärissä. Ihan vaan jo sen selkeän reitin takia. Yhden ja saman helppo kulkuisen polun varrella on kaikki eläimet. Aitaukset on niin isoja, että samaa eläintä on mahdollista nähdä monestakin eri kulmasta.  Mineankin tohti päästää aitauksien lähelle, ne oli niin hyvin aidattu, ettei tarvinnut pelätä pienen tekevän liian läheistä tuttavuutta eläinten kanssa.




Ja koska Nuutti on ihan valtavan kiinnostunut juuri eläimistä, on ihana, että niistä oli helposti tietoa saatavilla. Lapset oppi myös tosi nopeasti katsomaan noista tieto kylteistä itse miten monta poikasta kyseinen eläin voi saada ja mitä se syö.




Lapsien kanssa on tosi mukava käydä eläinpuistossa,kun polun varrelta löytyy kivoja lasten leikkipaikkoja. Aikaa saa siis varata ihan kunnolla, että lapsilla on mahdollisuus käydä välillä vähän kiipeilemässä ja mittaamassa minkä eläimen kanssa hän on yhtä pitkä. Eväiden syönti paikkojakin on juuri sopivissa paikoissa. Saa valita vähän helpomman tavan ja grillata kaasugrillillä tai sitten laitella nuotio palamaan ja grillailla makkarat tikun nokassa.  
Me valittiin tällä kertaa nuotio. Tosin lapsilla oli niin kova nälkä, että vähän epäilen ehtikö heidän makkarat lämmetä sisältä ollenkaan. Mutta hvyin upposi eväät masuihin, kun oli ulkoiltu jo monta tuntia:)


Mun mielestä on kyllä huikeaa olla mukana tukemassa tätä tärkeää suojelutyötä, varsinkin kun se onnistuu ihan vain käymällä eläinpuistossa. Sillä, että perhe viettää mukavan päivän tutkien eläimiä, voidaan pelastaa eläinlajia kuolemasta sukupuuttoon. Esim  vesikko on yksi esimerkki eläinlajista joka on juuri Ähtärin eläinpuistossa saatu lisääntymään, vaikka se oli jo kadonnut Suomen luonnosta.

 Eläimillä on aitauksissa tosi paljon erilaisia aktiviteetteja ja me satuttiin karhu aitaukselle juuri niiden uinti aikaan! Ihan huippua!! Meidän lapset välillä jopa kadehti eläinten kiipeilypaikkoja ja ehdottivat, että meillekin voisi sellaisia tehdä omaan pihaan.
Syksy on muuten tosi kivaa aikaa käydä eläinpuistossa. Ruska on kauneimmillaan ja eläimet liikkuu tarhoissaan kun ei kesän aurinko porota. Me taidettiin nähdä melkein kaikki eläimet liikkeellä. Suosittelen!



Tuumittiin lasten kanssa, että onkohan tästä suloisesta pikku porosta kasvamassa joulupukille uusi apuri?! 


Ja sitten ne pandat. Oi että<3

Eihän sielä pandatalossa voinut muuta kuin tuijottaa noita ihania pehmoisia karvapalloja. Suurimman osan ajasta tyypit makoili todella rennoissa asennoissa, mutta onneksi Lumi vähän vaihteli nukkumapaikkaa välillä ja nähtiinpä hienot venyttelytkin:) Lapset sai ajan kivasti kulumaan pandatalossa piirtämällä Lumille ja Pyrylle piirrustukset. Me aikuiset sitten vain ihailtiin pandojen aitauksien mahtavia kiipeilypaikkoja!
Me jo ruvettiin unelmoimaan josko joskus tulevaisuudessa nähtäisiin Ähtärissä pikku pandoja, toivotaan niin!



Koska yhdistelmä lippu oli meidän yllätykseksi kaksi päiväinen, tultiin vielä toisen päivän aamuna käymään Ähtärin eläinpuiston farmi puolella. Lapset pitivät tuosta ihan valtavasti ja täytyy myöntää, että oli kyllä itsellekin todella mieluinen paikka. Suuren suuret kiitokset vuorossa olleelle työntekijälle, joka kertoilu eläinten nimiä ja muutakin tietoa niistä! Nuutti tunnisti eläinkirjojensa perusteella jopa kanarotuja!! Ja Mineahan nyt oli ihan höperönä, kun sai hiljaa koittaa silittää lampaita ja vuohia<3
Mikko ja isommat pojat testailivat puujalkoja ja pysyivät kyllä uskomattoman kauan niillä pystyssä. Mandi ja Minea löysi tallin nurkalta myös keppihevoset ja testailivat esterataa niillä. Nuutti tyytyi paikallaan olevaan puuheppaan:)



Ähtäri on kyllä paikka jossa saa oikeasti kulumaan ihan koko päivän ja vaikka osan seuraavastakin päivästä eläinten parissa!

Kiitos Ähtäri Zoo yhteistyöstä<3

~~Ulla~~

Ähtäri Zoo facebookissa

2 kommenttia:

  1. Olipa hyvänmielenpostaus jälleen, kivalta näytti myös kuvina teidän päivä <3 -V

    VastaaPoista

kommentit ovat aina tervetulleita: