keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Miten sen arjen saa sujumaan?

Aika monesti sitä lukee/kuulee yhden tai kahden lapsen vanhempien miettivän miten isossa perheessä voidaan saada hommat pyörimään.Miten sen arjen saa sujuvaksi. Tässä postauksessa nyt vähän  mun mietteitä ja meidän tapoja. Kuvina tällä kertaa meidän pienen huonekalurumban kokenut olkkari.



Koko hommaa helpottaa varmaan aika paljon se, että mä oikeasti nautin kaikesta puuhasta kotona. Mua ei yhtään ahdista siivoilut, järkkäilyt, pyykinpesut, lakanoiden vaihdot ja se kaikki kotoilu.  Ja mä koen, että nimen omaan se, että kaikille on paikat ja kaikki on (suurin piirtein) paikoillaan, helpottaa arkea tosi paljon. Ei tokikaan niin, että meillä ei lapset leiki ja ettei meillä koskaan vallitse kaaos. Meillä on kyllä lelut levällään pitkin päivää, mutta jossain kohtaa ne myös kerätään yhdessä pois. Esim ennen ulkoilua tai ennen päikkäreitä. Jos on hyvä leikki kesken se voidaan kyllä jättää levälleen, että sitä voidaan jatkaa vaikka niiden päiksyjen jälkeen tai vaikka seuraavana päivänäkin.



Toiseksi mä mietin ja teen tosi paljon asioita etukäteen. Päässä käyn sunnuntaina läpi tulevan viikon, mitä pitää muistaa kouluun, kenellä on harrastus ja milloin, koska käydään kaupassa ja mitä muita nyt sitten onkaan. 
 Pyrin tekemään kauppalistan niin, että siinä olis ruoat koko viikolle. Se helpottaa ihan älyttömästi päiviä, kun ei tarvitse miettiä mitä tehdään ja milloin. Ja se kun ei tarvitse joka ilta lähteä töiden jälkeen kauppaan hakemaan seuraavalle päivälle ruokajuttuja. Jää aikaa muille puuhille. Valmistelen myös iltapäivän ruoan jo päikkäri aikaan, esim kuorin perunat tai teen salaatin. Ei tarvitse sitten yrittää tehdä, kun lapset heräilee päiksyiltä ja kaipaa syliä ja välipalaa:) Ja niin kuin oon aiemminkin kirjoittanut, teen ruokaa aina isot  jäätävät määrät, niin että siitä syö ainakin nyt sen toisen kerran, keittoa välillä sen kolmannenkin kerran. Salaatteihin keittelen heti kerralla enemmän makaroonia ja kasviksia, niin niitä saa sitten vain lisäillä siihen jo valmiiksi tehtyyn salaattipohjaan.


En kasaa töitä. Meillä ei pyykit roiku kaapissa montaa päivää, vaan pyöritän koneellisen heti kun se on täynnä. Myöskään pyykit ei roiku telineellä päivä kaupalla, vaan mä käärin ne heti kun ovat kuivia. Tässä kohtaa helpottaa sitten jo isommat lapset, jotka saa vaan huikata viemään omat pyykkipinonsa kaappiin. Jää siis vain kahden pienimmän ja omat pyykit kaappiin vietäväksi ja jonkun isämiehen myös... 
Mä myös imuroin oikeastaan päivittäin. Joskus on välipäivä, mutta sen kyllä sitten huomaa! Ja mun tulee muutenkin järkkäiltyä vähän päivittäin, näin ei kerry kauheaa kaaosta siivouspäivälle. 





Mä myös väitän, että ulkoilu on yks asia millä meidän arki rullaa hyvin. Oon ittekin ihan sohvaperuna ja kiukkuinen, jos en pääse pihalle joka päivä,mieluiten kaksi kertaa päivässä. Onneksi tämä työ mahdollistaa tämän ulkoilutouhun todella hyvin:) Ja nyt kun tämä talvi on ihan huippu, tulee lähdettyä illalla vielä lasten kanssa luistelemaan tai hiihtelemään. Sen ainakin meidän lapsista huomaa jos ollaan päivä nökötetty sisällä. Kukaan ei keksi tekemistä, tulee riitoja ja joku on koko ajan kysymässä "saako pelata, edes hetken".  Ja hei ulkoilut katkaisee ihan tosi kivasti päivää. Kun puoli kymmennen mennään pihalle, niin sisälle tullessa onkin jo ruoka- aika ja sitten onkin päikkärit jne.




Lautapeliä on pelailtu joulusta asti niin paljon, että osa niistä muutti olohuoneen vitriiniin. Ovat siinä juuri sopivasti kädenulottuvilla!


Ootko sä huomannut mitkä asiat saa teidän arjen rullaamaan? Kahvin lisäksi?!hah:)

Ihanaa keskiviikkoa te ihanat<3

~~UIla~~

5 kommenttia:

  1. Kahvia en juo ollenkaan, mutta juuri tuo etukäteen suunnitteleminen helpottaa arkea. Ruokalistat on suuri apu. Sunnuntaisin käydään yhdessä läpi seuraavan viikon menot. Siitäkin huolimatta tulee aina yllätyksiä ja muutoksia aikatauluihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään juo kahvia, meillä on itse asiassa kahvinkeitinkin kaapissa, nostetaan sitten esille kun vieraita tulee 🤣
      Ennakointi on kyllä iso arjen pelastus ja just tuo, että käydään etukäteen viikko läpi. Että oltais edes suurin piirtein kaikki samalla kartalla!

      Poista
  2. En voi kommentoida itse aihetta mutta onpa ihanan raikkaan näköinen olohuone!! <3 -V

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eikö! Ja itteä piristi taas ihan tosi paljon, vaikka ei iso muutos ollukkaan!

      Poista
  3. Juu, etukäteen suunnittelu on homman a ja o, näin kahdenkin lapsen kanssa! Just ruuat, mitä syödään ja milloin ne ostetaan ja milloin ne tehdään, milloin on kenenkin harrastus ja kuka kuskaa jne. Jos kaupoissa ja kaupungilla on asioita hoidettavana, yritän hoitaa mahdollisimman monta samalla reissulla, vaikka reissusta tulisi pidempi ja viimeisessä kaupassa jo ärsyttää. Siinä säästyy kuitenkin aikaa kun sitä ei kulu autossa istumiseen useammalla reissulle.

    Ja just tuo edes suhteellinen siisteys, kun koti on suht siisti, se on helppo pitää siistinä ja aikaa jää sitten pyykeille, ruuanlaitolle jne paremmin

    VastaaPoista

kommentit ovat aina tervetulleita: